Як небанківські фінустанови мають розраховувати вартість споживчого кредиту

НБУ актуалізував правила розрахунку показників вартості споживчого кредиту небанківськими фінансовими установами, передає прес-служба регулятора.

Зокрема, Національний банк затвердив оновлені правила розрахунку небанківськими установами ключових показників вартості споживчого кредиту: реальної річної процентної ставки та загальної вартості споживчого кредиту. Ці показники повинні включати усі витрати споживача, які пов’язані з отриманням, обслуговуванням та поверненням кредиту. Аналогічні правила вже працюють для банків.

У такий спосіб споживач ще до підписання договору отримає повну, точну та достовірну інформацію про реальну річну процентну ставку та загальну вартість кредиту в будь-якого кредитодавця – і банку, і небанківської фінустанови. Це дозволить споживачу з легкістю порівнювати пропозиції банків та небанківських фінустанов та ухвалювати обґрунтовані рішення про користування споживчим кредитом.

Небанківські фінустанови та банки будуть керуватися єдиними підходами до розрахунку цих показників, а також відображення їх у рекламі, на офіційних веб-сайтах кредитодавців, у місцях надання послуг споживачам та в паспорті споживчого кредиту.

Крім цього, споживач отримає детальну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат та сум платежів у стандартизованій формі графіку платежів – обов’язковому додатку до паспорту споживчого кредиту та договору.

Зазначені вимоги передбачені Постановою Правління НБУ від 11 лютого 2021 року №16 «Про затвердження Правил розрахунку небанківськими фінансовими установами України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит», яка набрала чинності з 13 лютого 2021 року.

Небанківські фінансові установи мають до 13 травня 2021 року привести свою діяльність у відповідність до вимог цієї Постанови.

Додати коментар

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: